Objektet e ndërtuar prej 50 vitesh do i nënshtrohen auditimit teknik

Objektet që janë ndërtuar prej më shumë sesa 50 vitesh do i nënshtrohen një procesi të hollësishëm të auditimit teknik, për t’u parë nëse ato plotësojnë kërkesat minimale të rezistencës dhe sigurisë. Pas këtij auditimi parashikohet marrja e masave për të garantuar sigurimin e tyre. Kjo parashikohet në një projektligj të ri, “për disa ndryshime

Në janar hyn në fuqi ligji për rivlerësimin e pasurive të paluajtëshme dhe paketa e re fiskale

Nga 14 janari hyn në fuqi ligji për rivlerësimin e pasurive të paluajtshme, që është miratuar në Kuvend në fund të vitit të kaluar. Ky ligj, që është konsideruar si një “amnisti” e radhës, ul shumë detyrimin që paguhet në rast të shitjes së banesës, ose një objekti tjetër të paluajtshëm, i cili normalisht është

Scheduled

This post is scheduled to be published in the future. It should not be displayed by the theme.

Si do të funksionojë sigurimi banesave nga tërmeti i detyrueshëm me ligj

Pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, qeveria dhe Autoriteti Mbikëqyrjes Financiare (AMF) kanë nxjerrë nga “pluhuri” projektligjin, që detyron të gjithë qytetarët ta bëjnë të detyrueshëm sigurimin e banesave nga tërmetet. Drafti teknik paraprak është hartuar në kuadër të Projektit mbi asistencën teknike të Bankës Botërore të financuar nga FIRST dhe rregullon sigurimin e detyrueshëm

Pronat nga shteti te privatët, deri 20% të projektit nga trualli publik mund ta marrin investitorët

Nga sot një erë e re privatizimesh pritet të fillojë në Shqipëri me kalimin e pronave publike te investitorët ose zhvilluesit privatë të cilët do të kenë të drejtë të marrin deri në 20 për qind të pronës që do zhvillojnë nga shteti. Pronat shtetërore, kryesisht në bregdet, kanë qenë vitet e fundit në vëmendjen

Pezullohen lejet e ndërtimit në zonat e dëmtuara nga tërmeti, merret vendim për ndërtimet para vitit 93 dhe godinat në ” Qytetin Studenti “

Pas tërmetit shkatërrues të 26 nentorit, qeveria ka marrë vendimin për të pezulluar lejet e ndërtimit në zonat e prekura nga ndërtimi, në Tiranë, Durrës dhe Lezhë. Njoftimi zyrtar është bërë nga Agjencisë së Zhvillimit të Territorit. “Bazuar në kërkesën e disa bashkive të prekura nga dëmet e tërmetit të datës 26.11., si dhe në

Manuali i ekspertëve të KE për të kuptuar nivelin e dëmeve nga tërmeti

Një manual i përgatitur nga ekspertë të Komisionit Europian shpjegon se cilat mund te quhen dëmtime të lehta, të mesme dhe të rënda në rast tërmeti.  Në këtë manual të përgatitur kohë më parë nga specialistët më të mirë në Europë, tregohet me foto dhe raste konkrete niveli i dëmit që mund të ketë pësuar

Shkon në 20 ditë afati për lejet e punimeve në shtëpi

Të gjithë ata që duan të bëjnë punime në shtëpitë e tyre, kryesisht private, dhe që lidhen me ndërtim shkallësh, rrethime, struktura me materiale të lehta të çmontueshme apo ndryshime fasade, do të duhet të presin deri në 20 ditë për të marrë miratimin nga autoritetet përkatëse. Më herët, ky afat ishte vetëm 10 ditë,

Si funksionon aplikimi online për marjen e lejes së ndërtimit,dokumentacioni e procedurat që ndiqen.

Në përputhje me aplikimin e teknologjisë së informacionit, tashmë një leje ndërtimi merret nëpërmjet aplikimit në portalin qeveritar “E-government Albania”. Sa më poshtë, vijojnë të gjitha hapat që duhen ndërmarrë për të përfituar lejen në këtë mënyrë. Si duhet të veproj për aplikimin online të lejes së ndërtimit? Duhet të regjistroheni në portalin e-Albania sipas

Ndërtimet pa leje rrezikojnë të mos legalizohen

Një sasi e konsiderueshme e ndërtimeve pa leje rrezikojnë të mos legalizohen, dhe rrjedhimisht mund të prishen nga Inspektoriati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit (IKMT) dhe Inspektoriatet vendore të 81 bashkive. Kjo mësohet nga një raport i ALUIZNI-t. Sipas tij, ndërtimet e palegalizueshme zënë afërisht 30% të totalit të aplikimeve që janë bërë prej vitesh